PELAR SURO

Pelar suro (també es diu llevar el suro) és la feina d’arrencar l’escorça de les alzines sureres (Quercus suber) amb l’ajuda d’una destral, fent palanca amb el mànec per desprendre el suro i anant en compte de no arrencar la capa inferior, anomenada escorpit, que és la que generarà una nova capa de suro.

Diuen els qui hi entenen que la millor època de l’any per a fer la pela és de Sant Joan a Sant Jaume. Un cop llevat, es fa un tractament a la soca de l’alzina surera per tal de prevenir infeccions a l’arbre, que ha de tenir uns 50 anys per poder-ne fer la primera extracció. Després es pot tornar a pelar cada 10/15 anys. El suro no només serveix per a fer taps, és un material ignífug i molt aïllant, per la qual cosa protegeix l’alzina surera. Per això, en cas d’un incendi forestal, és de les primeres plantes que rebrollen.

Si el llevador és maldestre, les cicatrius a l’escorpit poden ser freqüents…
…i algunes vegades enormes. Si han arrencat una part de l’escorpit deixen la fusta a la vista i la cicatriu no es tanca.
A una de les façanes del Museu del Suro de Palafrugell hi ha imatges sobre la pela del suro d’una magnífica exposició de fotografies de Michele Curel que es va fer ja fa un parell d’anys.
Museu del Suro de Palafrugell (https://museudelsuro.cat/)

“No vas i et limites a fer una foto. Vas a construir una història. Al capdavall, crec que els fotògrafs documentalistes som gent a la qual ens agrada explicar històries“

Sebastião Salgado


IMPORTANT: Si les voleu veure com cal, gaudiu les imatges sempre que pugueu directament a la web i en una pantalla més gran que la de l’smartphone. La tramesa per e-mail les comprimeix molt i perden molta qualitat.


6 comentarios sobre “PELAR SURO

  1. M’encanta aquest post. Els arbres són increïbles i les alzines sureres són alhora magnífics i pràctics. Sempre m’he preguntat sobre el procés de recol·lecció del suro i la teva publicació m’ha estat útil en el meu lema «Aprèn alguna cosa nova cada dia». Grans caputres també!

    Le gusta a 1 persona

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s