ADÉU MIQUEL…

La nit del passat dissabte 4 de febrer va morir a Girona Miquel Ruiz i Avilés, fotoperiodista fundador de Fotògrafs per la Pau i promotor incansable d’iniciatives solidàries amb víctimes de la guerra, d’epidèmies o de qualsevol catàstrofe o injustícia.

CLIQUEU DAMUNT DE LA PORTADA PER FULLEJAR EL LLIBRE

Com deia el seu amic Tino Soriano a la necrològica que va publicar la web del Sindicat de la Imatge UPIFC: Ha marxat calladament, malgrat el soroll reivindicatiu que mai va deixar de professar en vida. Un breu text que cloia amb aquest desig que també fem nostre: Que la travessia el porti al paradís dels fotògrafs irreverents i de les persones imprescindibles.

SREBRENICA, EL SILENCI DE LA MEMÒRIA (cliqueu damunt la imatge per a veure tota la col·lecció)

A més de l’edició del llibre «Viatge al cor de la Malària»i de difondre amb orgull i satisfacció altres treballs seus en aquesta mateixa web, vam tenir la sort de col·laborar directament en altres projectes, participant així del compromís i de l’entusiasme encomanadís que el caracteritzava. Recordem, per exemple, que els anys 2014 i 2015, des de l’Associació POPULART vàrem organitzar una exposició itinerant de llibres d’artista sota el títol EXILIS per commemorar el 75 aniversari de l’exili republicà i afavorir la reflexió pública sobre el drama que suposen tots els exilis. Doncs bé, en Miquel hi va estar present i de manera molt activa amb una instal·lació a partir de la seva maleta de dibuixos dels nenes i nens de Sarajevo.

Darrerament, malgrat les moltes limitacions que li ocasionaven les seqüeles dels ictus que va patir ara fa uns dotze o tretze anys, continuava fent unes fotografies magnífiques i mantenia jove i fresc el seu esperit emprenedor i generós. Tot compartint un arròs amb ell a Can Joan d’Adri no calia esperar a la sobretaula per a veure’t aclaparat pel seu doll de noves propostes i projectes entusiastes.

Tant la fotografia com la solidaritat a les comarques gironines han perdut aquesta setmana un actiu molt important. El seu record permaneixerà, però no des de la pena, sinó des de l’alegria del llegat que deixa en tots nosaltres, tal com encertadament manifesta la seva família.


Fem a continuació un recull documental que us permetrà coneixer millor a en Miquel:

  • Entrevista de l’any 1998 a Miquel Ruiz, president de Fotògrafs per la Pau, a càrrec d’Esteve Puigsegur, al programa «Comencem bé» de Televisió de Girona. (ENLLAÇ)
  • Mor el fotoperiodista Miquel Ruiz. Diari de Girona, 5 de febrer. (ENLLAÇ)
  • Tino Soriano: Mor el company Miquel Ruiz. UPIFC. 5 de febrer (ENLLAÇ)
  • El Col·legi de Periodistes de Catalunya va nomenar el passat set de febrer sis col·legiats d’honor en reconeixement a la seva trajectòria professional, entre ells Miquel Ruiz a títol pòstum. (ENLLAÇ Comença el lliurament de l’acreditació a la família d’en Miquel i la glosa -molt entranyable i rica d’anècdotes- de la seva figura a partir del minut 52:19).
  • Josep Mª Fonolleras: Miquel Ruiz, un baluard. El PuntAvui, 10 de febrer (ENLLAÇ)
  • Per visitar la pàgina Flickr d’en Miquel i veure fotografies seves cliqueu AQUÍ


IMPORTANT: Si les voleu veure com cal, gaudiu les imatges sempre que pugueu directament a la web i en una pantalla més gran que la de l’smartphone. La tramesa automàtica per e-mail als seguidors/es d’aquest bloc, les comprimeix molt i perden molta qualitat.


4 comentarios sobre “ADÉU MIQUEL…

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s