COLZA, final de cicle

Recordeu les extensions grogues de la flor de colza (Brassica napus oleifera) d’aquesta primavera passada?
Doncs aquest final de juny aquells camps oferien aquest altre aspecte.
Les tavelles amb les granes de colza ja havien madurat, s’havien assecat -tot i el verd d’algunes tiges- i ja estaven a punt per a la recolecció (puig de Sant Grau a l’esquerra i Rocacorba al fons, a la dreta).
Les màquines de segar i batre (altrament anomenades «recol·lectores» com a traducció del castellanisme «cosechadores») entraven als camps per a fer la seva feina de collir i separar de la palla les preuades granes de colza.
Aquest és el rostoll que quedava al camp. Tiges tallades i molta pallofa del rebuig que produeix la màquina de segar i batre en separar el gra de la palla.
Les tavelles i la grana de la colza són, com podeu veure, molt petites. Les granes més grosses arriben als dos milímetres de diàmetre.
Aquí veiem la grana de colza més d’aprop. Quan surt la grana de la màquina encara té alguns residus de les tiges i de les tavelles.
S’utilitzaran aquestes granes per a fer oli de colza i també biodiesel. Del que queda, després de premsar aquestes granes per treure’n l’oli, en diuen “turtó”, que és un excel·lent farratge pels animals ja que porta molta proteina.
Segons la Vikipèdia, la colza és la tercera font més important d’oli vegetal i la segona de proteïna vegetal a nivell mundial.

«La traducció adequada del proverbi xinès una imatge val més que mil paraules hauria de ser, més o menys així: El significat d’una imatge pot expressar deu mil paraules. Aquesta traducció ens fa pensar en una síntesi entre la paraula i la imatge, més que en un reemplaçament de la imatge sobre les paraules«.

María del Carmen Oleas


IMPORTANT: Si les voleu veure com cal, gaudiu les imatges sempre que pugueu directament a la web i en una pantalla més gran que la de l’smartphone. La tramesa per e-mail les comprimeix molt i perden molta qualitat.


9 comentarios sobre “COLZA, final de cicle

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s