Monument al cabdill remença

Pere Joan Sala va néixer a Granollers de Rocacorba , comarca del Gironès, prop del lloc on s’alça el monument que avui us presentem.

Durant la primera guerra remença va ser lloctinent de Francesc de Verntallat . En acabar aquesta guerra el 1472 va quedar molt decebut per l’actitud del rei, a qui havien ajudat els remences a vèncer en la Guerra Civil Catalana , perquè aquest no va voler resoldre el llarg conflicte que mantenien els pagesos remences amb els seus senyors feudals. 

A partir de llavors va adoptar una posició més radical, no conformant-se amb l’abolició dels mals usos i d’altres abusos senyorials, sinó que va passar a defensar que els camperols eren els amos únics de la terra, eliminant els drets dels senyors sobre ella.

Després de tres anys de durs enfrontaments amb l’exèrcit real, va ser vençut pels voltants de Granollers. Fou degollat i esquarterat el 28 de març de 1485 i el seu cap va ser exposat al Portal Nou de Barcelona.

Cada any, un dels darrers dissabtes de maig, la Vall de Llémena celebra la Festa Remença per mantenir viu el record d’aquells fets històrics.

(Més informació)


«La fotografia està plena de simbolisme, és un llenguatge simbòlic. Has de ser capaç de materialitzar totes les teves idees en una sola imatge. D’alguna manera el meu punt de vista (…) no és molt diferent dels conceptes bàsics de la majoria de les religions«.

Sebastião Salgado

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s