ENYORANT EL COLORVIR

Als anys setanta del segle passat, quan ningú no podia ni imaginar la fotografia digital i la fotografia en color era inaccessible per als qui revelàvem les nostres fotografies en blanc i negre en precaris laboratoris casolans, un químic francès anomenat Pierre Jaffeux va inventar i comercialitzar el Colorvir.

Colorvir era una caixa màgica de tòners i tints, una col·lecció d’ampolles petites que permetien tenyir les imatges en colors insòlits a partir de les impressions originals en blanc i negre.

Colorvir era tot un festival d’efectes de color, alguns d’ells difícils de controlar cosa que no ens preocupava excessivament en aquells temps de psicodèlia.

En una fotografia en blanc i negre amb una bona gamma de grisos es podien boquejar els tons clars, tenyint amb un o diversos colors només els grisos mitjos i foscos amb virats i tints, a més de poder realitzar solaritzacions, sulfuracions…

Els efectes eren espectaculars i sorprenents, molt interessants per a la fotografia publicitària o per a la fotografia artística experimental.

Colorvir va anar passant de moda paral·lelament a la popularització de la fotografia en color, fins el punt que avui només es pot aconseguir en alguna subhasta o botiga de material fotogràfic antic.

Avui he intentat emular els efectes i els resultats del Colorvir a partir de les infinites possibilitats dels programes d’edició de les imatges digitals.

Aquestes fotografies són les mateixes que la setmana passada vaig publicar en blanc i negre en aquest mateix bloc, manipulades ara cercant els “efectes Colorvir”


“La materialitat de la fotografia argéntica concerneix a l’univers de la química, al desenvolupament de l’acer i del ferrocarril, al maquinisme i a l’expansió colonial incentivada per l’economia capitalista. En canvi, la fotografia digital és conseqüència d’una economia que privilegia la informació com a mercaderia, els capitals opacs i les transaccions telemàtiques invisibles “.

Joan Fontcuberta


IMPORTANT: Si les voleu veure com cal, gaudiu les imatges sempre que pugueu directament a la web i en una pantalla més gran que la de l’smartphone. La tramesa per e-mail les comprimeix molt i perden molta qualitat.


17 pensaments sobre “ENYORANT EL COLORVIR

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s